Strikjes, overal strikjes (René Daniëls) gouwe ouwe…

Strikjes en klikjes bij artikel over René Daniëls door Rita Koolstra
Strikjes en Klikjes bij artikel over René Daniëls.

STRIKJES, overal STRIKJES

De strikjes..hoeveel schilderijen zou René met strikjes als onderwerp geschilderd hebben?

 

DE STRIKJES

Wat was er het eerst: het strikje of de garage?

 

Onze gids in het Van Abbemuseum in Eindhoven (voorjaar 2012) beweert stellig dat dat de garage is. De garage van René Daniëls in zijn goede jaren (in de jaren 80 kreeg hij op jonge leeftijd een beroerte en is nooit meer de oude geworden).

Op een mooie dag kijkt René Daniëls de garage in en ziet dat met een beetje fantasie de drie wanden van zijn garage lijken op een gigantische vlinderstrik.

Zal hij net als prins Claus een bloedhekel aan dassen en strikjes hebben? Of vindt hij strikjes wel wat hebben? In ieder geval heeft hij zich helemaal ingeleefd in de strikjes, zodat hij er zich door heeft inspireren  en talloze werken mee gemaakt heeft. Deze zijn gemaakt in de periode tussen 1985 en 1988 en zijn voornamelijk geabstraheerde en in perspectief geschilderde muren.

Deze muren vormen denkbeeldige tentoonstellingsruimten en lijken dus op vlinderstrikken, waarop soms weer kleurvlakken zijn aangebracht al ware het schilderijen die aan de wand hangen.

Tegelijkertijd lijken het decors waar voorstellingen verwacht kunnen worden. De ruimte lijkt te wachten tot er wat gaat gebeuren, waarmee Daniëls tijd en verandering toevoegt aan zijn schilderijen (bron: René Daniëls, van Abbemuseum).

Hieronder een duidelijk voorbeeld van zo’n tentoonstellingsruimte.

ruimte en strikje van René Daniëls, foto Rita Koolstra
Werk van René Daniëls.  Foto Rita Koolstra

Vervolgens enkele foto’s van de werken met als uitgang de eeuwige strikjes.  Als ik zo met de gids langs deze schilderijen loop, merk ik dat de schilderijen ook iets feestelijks hebben, zoals een vlinderstrikje toch ook een bekend symbool van een feestje is.

Werk door René Daniëls, van Abbemuseum 2012
Werk van René Daniëls. Foto Rita Koolstra

Als we langs het onderstaand werk lopen, valt het me op dat de strik, die tegelijkertijd ook weer een tentoonstellingsruimte lzou kunnen zijn, lijkt te zweven.

Werk van René Daniëls, geïnspireerd door thema strikjes
Werk van René Daniëls. Foto Rita Koolstra

Je kan nu nog een heel interessant interview over René Daniëls in de Volkskrant lezen: “Ieder heeft zijn eigen René Daniëls”.

En..o.k. HIER KRIJG JE EEN TOEGIFT: leuke youtube over de expositie in het Van Abbemuseum over René Daniëls:

NIET ALLEEN STRIKJES

En hier een lange lijst van youtubes geselecteerd door het Van Abbemuseum.

OVERMORGEN HET TWEEDE DEEL OVER RENÉ DANIËLS…

tot overmorgen,

Rita Koolstra

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

5 gedachten over “Strikjes, overal strikjes (René Daniëls) gouwe ouwe…

  1. Tweede deel is verschenen met een interessant discussie punt verstopt…misschien kan ik daar eens een heel blog aan wijden. Ook moeite met spied een blog over hedendaagse kunst gaan schrijven….misschien nog beter er een boek over schrijven….heef…waar haal,ik de tijd vandaan…eerst nu naar de kapper..wel neem ik leesvoer op mijn iPad mee.

  2. Ik vind dat je er niet vele fantasie voor nodig hebt om in het perspectief van de ruimte een vlinderstrik te zien en andersom. Wat heeft die man mooie schilderijen gemaakt en wat jammer dat hij op 37-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg. Triest. Ben benieuwd naar deel twee.

  3. Wat krachtig. Om zo te kunnen spreken door middel van kunst als je het woorden niet meer machtig bent!Dan wil je!

  4. Voor mij was de strik er eerder. In de eerste klas lagere school, de witte strik van Rinie v.d. Bogaard. En de garage was er pas drie jaar later, in Kitchener, Canada. Wendy is overigens erg aardig ook al steekt ze even haar tong uit! Het werk van René Daniëls is wel wennen. Leuk als iemand daar zo enthousiast over is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: