Vandaag experiment of kunst mij gelukkig maakt….try it yourself..

SAAIE DAG

lekker sacharijnig,door Marijke van Ooijen.
lekker sacharijnig,door Marijke van Ooijen.


Vandaag is het een saaie maandag. Heel veel heb ik nog te doen, maar wat eerst en kan alles niet wachten? Buiten is alles grijs en ik vind het nog veel te koud. Dus je kunt zeggen dat ik op dit moment niet supergelukkig bent. Ah, dan is het tijd voor een experiment. Zoals ik vaak zeg dat kunst gelukkig maakt, ga ik de mooiste schilderijen van mij en anderen opzoeken, intensief bekijken en hier plaatsten.

Ik geef het dan nog een half uur de tijd… dan moet ik toch wel een stuk gelukkiger zijn. Wie doet mee? Jullie hoeven alleen te kijken, ik moet de kunstwerken die mij blij maken, nog opzoeken. Bofkonten zijn jullie.

Het is me gelukt een leuke selectie te vinden.

Op de lagere school vond ik het schilderij van ‘Joods Bruidje’ zo mooi. Wel vreemd, vond ik dat de bruid niet in het wit was, maar zij vertegenwoordigde voor mij ook de wereld van De Liefde, waar ik nog geen deel aan had.

Joods bruidje door Rembrandt.Wereld van Liefde.
Joods bruidje door Rembrandt.Wereld van Liefde.

Ook zie ik mij nog in de zesde klas van de lagere school zitten, waar mijn vader (hoofd van de school) voor deed hoe Karel Appel schilderde en dat dat toch echt zo belachelijk vond. Ik natuurlijk met hem. Waarschijnlijk zal mijn vader later Karel Appel iets meer gewaardeerd hebben, ik in ieder geval wel. Ik kies hier niet voor een schilderij wat mijn vader voor ogen had, maar juist een onbekend schilderij gemaakt door Appel. Meer mijn eigen smaak.

Ik kan ook overeenkomst vinden in het werk van hem en mijn hedendaagse werk: vlakken met pastelkleuren en lijnen met Oost-Indische inkt.

Mooi rustig schilderij/tekening door Karel Appel.
Mooi rustig schilderij/tekening door Karel Appel.

Voor in mijn twintiger jaren kies ik een schilderij van ‘Gauguin’. Ik vond hem leuk schilderen, temeer hij veel zwarte lijnen gebruikte, die wij op schilderles (en terecht:) ) niet mochten gebruiken.

schilderij door Paul Gauguin

Dan komen de jaren gevuld met een druk gezinsleven, geen tijd voor kunst. Ik kan mij echt niet herinneren dat ik toen ooit naar een museum ben geweest of zelf geschilderd heb. Dat kwam pas toen de kinderen groter waren. Dan is mijn nieuwe ontdekkingstocht in De Kunst weer begonnen.

Nog een paar kunstwerken die momenteel mijn favoriet zijn.

Marleen Dumas, portret

Maar ook de eerlijke, rauwe kunst van Gerhard Richter of Amsel Kiefer bevallen mij.

Amsel Kiefer, zonnebloemen van Vincent van Gogh

Schitterend wolkenlandschap door Gerhard Richter, reeds genoemd in artikel over figuratieve of abstracte kunst.

Wolken door Gerhard Richter, foto van foto uit Volkskrant door Rita Koolstra
Wolken door Gerhard Richter, foto van foto uit Volkskrant door Rita Koolstra

En tenslotte nog twee poëtische schilderijen van de Joodse schilder Marc Chagall.

Schilderij van Marc Chagall
Schilderij van Marc Chagall
Marc Chagall, three candles.
Marc Chagall, three candles.

INDERDAAD BEGIN IK WEER WAT TE ONTDOOIEN, BEGIN IK DOOR HET BEZIG ZIJN MET DEZE MOOIE AFBEELDINGEN AL EEN STUK VROLIJKER TE WORDEN.

VROLIJKE DAG

Ik wens jullie ook veel vrolijkheid toe, want vrolijkheid werkt genezend, zoals al in de bijbel te lezen is.

Groeten van Rita Koolstra

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

4 gedachten over “Vandaag experiment of kunst mij gelukkig maakt….try it yourself..

 1. Ha Nicky, dank je voor je reactie.. en dat is het leukste van een blog.. dat er discussie komt!

  Hartstikke leuk. Ik respecteer je mening en

  a: ik zou het zeven jaar geleden ook niet hebben kunnen waarderen

  b: je moet eigenlijk alle werken van Daniëls bij elkaar zien om onder de indruk te raken en

  c: ik ben vooral over de manier van schilderen bij hem, namelijk associatief en woordspelingen gebruiken een groot bewonderaar. Ook is hij technisch, en met zijn kleuren geniaal.

  IK ZAL MORGEN EEN SCHILDERIJ VAN HEM PLAATSEN DAT JE VAST WEL MOOI VIND, I GUESS.

 2. Hi Rita,

  I find these paintings are quite sad actually.

  None of them depict Spring or happiness in my eyes.

  I like the diary about changing a grey boring day into enjoying yourself 🙂 And you did!

  🙂 x

 3. Fijn blog. The Joy of Lord is our strength. Same happened to me today. I felt so tired & weak, then suddenly a joy within me rose up and I had my energy back 🙂

  xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: