Jan de Bie en een zoektocht naar een thema (2)

see here my paintings

Jan de Bie, Foto Rita Koolstra
Jan de Bie, Bossche Broek na regenbui,18 x 24 cm.Foto Rita Koolstra

Een klein, fijn werk gemaakt door Jan de Bie (*1973)

JAN DE BIE

Jan de Bie  heeft reeds in 2003 in museum Bommel van Dam geëxposeerd. Het werkje dat ik gisteren liet zien, hoort momenteel bij de vaste collectie en ook bovenstaand werkje.

 

Het trok mij aan wegens het kleine, intieme karakter. Dik in de verf, zeer goed uitgebeeld.

LANDSCHAPPEN

Ik denk er nu aan dat ik vorig jaar een groot landschap geschilderd heb (droomlandschap), en ook dat ik in musea en galerieën vaak door landschappen aangetrokken wordt.

Waarom zou dat zo zijn? Zou ik zelf ook een drang hebben om meerdere landschappen te schilderen? En waarom? Heb ik iets met landschappen, en wat? Als het me lukt, zou ik vandaag in het museum Bommel van Dam nog eens meer foto’s over de landschappenreeks: landscapes kunnen maken. Gisteren stelde ik de vraag wat je zou kunnen opvallen in vooral de fotoreeks van landschappen in het museum.

Wat mij in veel foto’s  opviel,  was dat het gedeelte boven de horizon zo totaal anders van kleur was dan het gedeelte onder de horizon. Een beetje vreemd, wel leuk.

Vandaag eerst maar eens voor mijzelf een kleine zelfstudie over landschappen opschrijven. Morgen misschien de uitslag.

REFLECTIES

Ook al trekt mij het onderwerp landschappen behoorlijk, waarschijnlijk zal ik toch de komende tijd het thema: reflecties uitwerken, zoals al op mijn website vermeld staat. Ik heb daar al tientallen foto’s van gemaakt en zal daar misschien vandaag nog, nog meer foto’s over maken:  reflectie’s in ruiten. Met name: etalage-ruiten. Zie hier op mijn  website.

In reflectie’s trekt mij het vluchtige, versterkt door de afspiegelingen van mensen en dingen in de ruiten erg aan wat mij weer deed denken aan de relativiteit in het boek Prediker genoemd, zoals ik ik mijn allereerste artikel op deze blog aangehaald heb.

De volgende keer hoor je de definitieve uitslag over wat ik voor de komende tijd als onderwerp kies.

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

Eén opmerking over 'Jan de Bie en een zoektocht naar een thema (2)'

  1. Grappig om na langere tijd dit artikel van mij zelf te lezen… vanmiddag geef ik een serie van 4 intensievere lessen over landschappen, waar ik sommige thema’s uit bovengenoemd artikel zeker kan gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: