Landscapes en een zoektocht naar een thema (1)

Jan de Bie, olieverf zonder titel, 33 x 37 cm. Foto Rita Koolstra

Museum Bommel van Dam

Zondag, 29 oktober. Een mooie herfstdag. Het is verleidelijk om op de bank te blijven hangen en wat te schrijven, lezen of facebook te up-daten.

Wetende dat er op uit trekken meer voldoening geeft, ga ik met mijn man naar het museum Bommel van Dam te Venlo. Gelukkig hebben we een museumkaart, zodat het niet erg is dat we maar een uur de tijd hebben. Voor een eerste indruk is dit goed en ik kan zeker nog een keer teruggaan.

Het is altijd fijn om van kunst te kunnen genieten. Zelfs als het mijn smaak niet zou zijn, ik word er altijd weer, hoe dan ook door geïnspireerd.

Het is heel rustig en als ik op een gegeven ogenblik bij een immens, levensgrote zee zit, een versneld weergegeven film van zonsopgang, dag en nacht, dan zou ik daar wel uren kunnen blijven zitten. Ook de foto’s van de landscapes zijn heel inspirerend. Als je eens gaat kijken, moet je je eens afvragen wat er nu zo opvallend aan die foto’s zijn.

Overigens is bovenstaand, klein werk van Jan de Bie ook heel mooi. Olieverf, zonder titel en slechts 33 x 37 cm. Het is zo eenvoudig.. maar zie ik de bedoeling. Wat wil hij hiermee zeggen en hoe komt het op mij over? Misschien komt het bij sommige mensen als thema eenzaamheid over, bij mij eerder een verstilling, even een oase in de drukke wereld waar je normaal gesproken vaker vertoeft.

Hoe komt het dat dit zo op mij inwerkt… is het het formaat van het werk, of zijn het eerder de kleuren. Bij eenzaamheid verwacht je meer bruin, grijs en zwart, terwijl dit werkje prachtig, bijna baby-blauw is.

Is het daarom dat het een lieflijke uitwerking op mij heeft? Heb ik het in deze periode soms druk, dat ik rust zoek en dat in dit verstild schilderijtje zie?

Daar ik nog steeds op zoek ben naar een thema voor de komende tijd, wil ik alle interessante ‘ogenblikjes’ absorberen, een tijdje laten rijpen en daarna datgene er voor mij zelf uithalen wat ik voor mijn schilderwerken kan gebruiken.

Ik wil dan eerst wat thema’s verzamelen, een, twee of drie en daar dan weer een thema uithalen dat mij echt het allermeeste interesseert.

De volgende keer zal ik de twee thema’s uitlichten die mij sowieso aanspreken.

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: