Tentoonstelling van wereldniveau in Maasmechelen Op een van de laatste dagen van deze expositie hebben wij op 29 september een rondleiding in drie verschillende gebouwen gekregen,waarin elk zijn uitstalling van hedendaagse kunst toonde.
Hooglied door Chagall
HET MIJNWERKERSHUISJEHet wordt muisstil als docent P. opeens midden in het oude, gezellige mijnwerkershuisje een stuk uit de bijbel, Hooglied voorleest. Een stukje tekst vol niet mis te verstaanbare erotiek, geheiligd in een context van zuivere liefde, zoals van oorsprong bedoeld.
10 Zusje, bruid van mij,
hoe heerlijk is jouw liefde,
hoeveel zoeter nog dan wijn.
Hoeveel zoeter is je geur
dan alle balsems die er zijn.
11 Mijn bruid, je lippen druipen van honing,
melk en honing proef ik onder je tong,
je kleed geurt naar de Libanon. uit Hooglied 4
Tegelijkertijd wordt op een moderne tablet die op een oude dressoir staat het onophoudelijke ritme getoond van een tong van iemand die de stamper van een schone lelie zogenaamd aan het bevruchten is.
liefde uit Hooglied 4, Ruchama Noorda
Zal geloof of iets meer dan normale interesse in de bijbel de kunstenaar geïnspireerd hebben tot het maken van deze video-installatiekunst?
Ik ben nieuwsgierig en google thuis op de naam van de desbetreffende kunstenaar:
Ruchama Noorda (Leiden, 1979) voltooide in 2002 haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
Noorda maakte negen jaar geleden een kleine bliksemcarrière met confronterende beelden over liefde, sex en religie. Een artistieke puber werd ze hoopvol genoemd, die ook zonder op grote effecten te jagen wel eens interessant werk zou kunnen gaan maken.
Deze ogen had men verstopt in een boom nabij het mijnwerkershuisje in Maasmechelen
Vroeger maakte zij vagina’s en Mariabeelden, maar deze zijn tegenwoordig niet meer te vinden, voor zover ik het kan beoordelen.
Zij heeft wel eens verklaard dat ‘het verlangen naar: het verlangen naar een alomvattende ideologie’ belangrijk is.
Tja, dat kan ik weer rijmen met Hooglied, waarin voor mijzelf het verlangen van God naar de mens gesymboliseerd wordt.
Ook komt zij zelf uit een gezin van orthodoxe antroposofen, zodat het beeld dat zij van Hooglied schetst toch niet ironisch bedoeld zal zijn. Vandaar wellicht haar verlangen naar een geloof in een utopie en het mobiliserende effect van idealen.
En ik.. hoe teder en mooi ik bovenstaand plaatje van Marc Chagall ook vind, hoe origineel en kunstzinnig vanuit de antroposofische hoek Ruchama Noorda het Hooglied heeft neergezet, mij lijkt het een uitdaging om ook een gedeelte van Hooglied op een geheel eigen wijze uit te gaan beelden.
waaw interessant. Groeten Wendy