Eet een zonnebloem en maak kunst

scheutjes zonnebloemen
baby zonnebloem, bron internet.

WIE HAD DAT GEDACHT

Ze begon zo klein: ze was maar een nietig plantje in onze tuin.. zou ze aanslaan? Warempel het plantje begon te groeien, te groeien en een gegeven ogenblik zelfs te bloeien.

Verzameling zonnebloemen van mei tot november, Rita Koolstra, 2013
Verzameling zonnebloemen van mei tot november, Rita Koolstra, 2013

Ze groeide en kreeg een prachtig grote bloem. Ze groeide over de schutting en had het rijk alleen! 

MEER EN MEER

Maar de tijd kwam dat mama bloem ouder begon te worden, en opeens waren ze er: kleine knopjes aan de stam.  Kleinere bloemen (en dat zijn ze  qua grootte gebleven) die mama bloem boven haar hoofd wilden groeien.

Elke ochtend genoot ik van de prachtige bloemen, bleef er naar kijken en nam er foto’s van.  Wat leuk om de bloemen te zien veranderen.

Afgelopen zaterdag maakte ik een selectie van deze foto’s en daarvan de collage die hier naast staat.

Ik had echt, zoals vaak gezegd wordt in de kunst, het onderwerp’opgegeten’ ( dus familie zonnebloem opgegeten (lekker 🙂 )

Toch wil ik nog meer onderzoek naar de zonnebloem doen. Ik wil mij daarom ook eens verdiepen in de werken van andere kunstenaars met geschilderde zonnebloemen. Uiteraard kom je dan heel vaak Vincent van Gogh tegen.

Kijk hier eens naar de vele zonnebloemen

DE KLEUR GEEL

Als ik dan bewust naar de bloemen kijk, word ik bijna duizelig van de warme, gele kleur.  Als ik bij dit stadium ben aangekomen, ga ik eens kijken wat op internet over de kleur geel staat.  Hier kan je van alles over de kleur geel lezen. 

Dan komt het moment dat ik ga schilderen, met de kleuren geel met iets magenta mengt(roze-rood).  En is het werkstuk met de zonnige kleur klaar, (nu nog niet, maar ik houd je op de hoogte) dan wordt het tijd voor een vervolgstudie van de zonnebloemen: een studie van uitgebloeide zonnebloemen.

AMSEL KIEFER

Nu kom ik terecht bij Amsel Kiefer die zich weer liet inspireren door de uitgebloeide zonnebloemen van Vincent van Gogh.

De verandering van felle kleuren naar het rustiger bruingeel en bruin.  Vandaar dat ik de zonnebloem zo lang mogelijk in onze tuin wil laten staan en van plan ben bijna elke dag er een foto van te maken. Dit wordt een ‘Amsel Kiefer-collage’  Hier kan je een youtube over Amsel Kiefer bekijken 

De eerste foto van onze tot vergane-glorie-wordende zonnebloem:

Uitgebloeide zonnebloem voor een 'Amsel Kiefer' collage 1
Uitgebloeide zonnebloem à la Amsel Kiefer 1, Rita Koolstra 2013

En vooruit, ere wie ere toekomt, een schitterende foto van een schilderij van Van Gogh met de zonnebloemen die weer voor Amsel Kiefer als inspiratie diende.

Vergane glorie, zonnebloem Van Gogh
Zonnebloem van Van Gogh, bron internet.

Hopelijk heb je een beter idee gekregen van hoe ik mijn werken maak. Dit is één manier, er zijn honderden manieren.

Ook ik zal niet altijd op deze manier bezig zijn. Langzamerhand ga ik ook eens mijn creatieve grenzen voorbij en zal niet alleen schilderen maar ook eens ruimtelijker willen gaan werken.  In ieder geval blijf ik  je op de hoogte houden en wens je nog een fijne week.

Natuurlijk ben je meer dan van harte welkom op de vernissage van mijn nieuwste werk  in ARTROOM te Roermond. Opening 3 november, aanstaande zondag. Zeer gemakkelijk met de trein te bereiken.

Hartelijke groeten van Rita

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: