
Hoe krijg je toch een prachtig mistlandschap of schitterende diepte in een modern schilderij? Hierboven  zie je een foto van een schilderij, waarop te zien is dat de vage gedeeltes in het schilderij diepte geven. Het fellere gekleurde deel lijkt op de voorgrond te zweven.
eerste twee TIPS OM MIST EN VAGE GEDEELTES/ACHTERGRONDEN TE SCHILDEREN
1.  Youtube-film over de eerste  methode om mist te schilderen door een glaceerlaag  over een droog schilderij aan te brengen:
- schilder een landschap in de gewone aarde tinten inclusief details, ook op de achtergrond
- laat de verf drogen (dat is het geheim van de eerste tip!)
- maak een mengsel met veel medium (met veel wit, en een heel weinig van  alle tinten die in het schilderij gebruikt worden, zodat een heel licht gekleurde, doorschijnende glacering ontstaat.
- breng met een brede, zachte penseel of spalter het mengsel aan op het doek
- pak een andere droge borstel of doek en ga op sommige gedeelten erover heen om zo weer  glacering weg te halen en de details enigszins , maar wel wat vager tevoorschijn laat komen. zie hieronder de youtube
- Tot slot: breng op de voorgrond heel donkere of felle details aan om super diepte te creëren. Succes verzekerd.
2. De gemakkelijkste manier om mist te schilderen: werken met krijt.
Een prachtige krijttekening van …. waarop je ziet hoe eenvoudig eerst met donkere kleuren begonnen is en vervolgens licht met wit krijt gemengd een mistig landschap verkregen is.
Je hebt nu de eerste twee methodes gezien om mist te schilderen.
Niet alleen voor klassieke landschappen, ook in moderne schilderijen kan je dit gebruiken.
Als je de volgende  twee tips vrijdag in je e-mailbox wilt ontvangen,  klik dan op de ‘gratis kunst-tips’  of  gratis ‘follow-me’ knop. Â
Hopelijk tot ziens.
prachtig werk!
Hallo Irene,
Wat ontzettend leuk dat je mijn blog gelezen hebt.
Wat leuk dat je informatie over het schilderijn weet en doorgeeft.
Tjonge, dat dat nu niet geschilderd was….had ik echt niet gezien. Lijkt mij gelijk een uitdaging om het direct wel te gaan schilderen, maar als het niet kan, kan het niet. Ik vond het figuur al zo mooi zweven…:)
Hartelijke groeten van Rita
Hallo Rita,
Interessant zo’n blog, leuk dat je dit doet!
Ik heb 1 opmerking over je eerste voorbeeld mbt schilderen met mist: Dat is een foto van een collage van Marc Mulders met op de achtergrond een viltkunstwerk van Claudie Jongstra. Dus geen schilderij. Je zou misschien denken dat iemand dit kan schilderen……………… niet dus.
Verder complimenten voor je blog!
Hartelijke groet, Irene van den Bos
Ja tof idee…ik moet nog wel een voordeelkaart bestellen of ook ergens via internet aan een kaartje komen 🙂
Hoi Rita, Wat mooi om te zien hoe je mist kan maken, een hele openbaring. Rita even iets anders, ik heb nog een dagkaart voor de trein, waarmee ik een dag erop uitkan in de daluren, hij is nog geldig tot 17 maart. Ik zou het wel leuk vinden om naar jou toe te komen of om samen ergens heen te gaan en een tentoonstelling te bezoeken of workshop, of wat dan ook, wat denk je, heb je tijd en zin? Van 4 tot 8 maart zijn we weg op wandelvakantie, een midweek met Martin en Augusta, maar ervoor of erna is prima. Doet me denken aan ons weekend in Parijs, ook erg leuk alleen het verlies van de portemonnaie niet. Ik hoor graag van je. Liefs Niclaa
Ha Marja,
leuk… laat me weten hoe het gelukt is.. en kijk ook naar de blog op vrijdag.. dan worden nog twee tips onthuld.
Je kan je op mijn blog abonneren, dan mis je niks 🙂
vr. groeten van Rita
Dank voor je beschrujving, ga het zeker een keer proberen. gr Marja