Lesje kunst en geluk 1

Notabene: ik heb mijzelf laten verleiden tot een nieuwe uitdaging: ik wil voor een maand elke twee dagen een blog(je) schrijven… voel je niet verplicht elk blog te lezen… mag natuurlijk wel :)… elke reactie is ook van harte welkom.  dit artikel is hetzelfde als gisteren verschenen is, alleen beter en een nieuwe youtube er bij.

WAAROM MENSEN SCHILDEREN

iPad kunst door Rita Koolstra
iPadkunst door Rita Koolstra, singing and dancing.

In een artikel uit ‘Leef’ van 2007 komt de geluksprofessor, Ruut Veenhoven, met de volgende conclusie.

BEZIG ZIJN EN KUNST-BEOEFENEN VERHOOGT DE KANS OP OVERLEVING

Hij stelt dat, omdat mensen behoefte hebben om hun verstand zo goed mogelijk te trainen, zij onder andere zijn gaan puzzelen, schaken en kunst zijn gaan maken. Het kunstzinnig bezig zijn doet een appèl op verschillende soorten aan creatieve vaardigheden. (de rest van het artikel gaat hier op in en laat  twee leuke youtubes zien).

Het steeds moeten bedenken hoe iets nieuws gemaakt moet worden, welke materialen hiervoor nodig zijn en de handigheid die je er bij nodig hebt, is een manier om te overleven.

Dat is dus de reden dat veel culturen kunstbeoefening hebben ontwikkeld.

“Bezig zijn” is sowieso goed voor je geluk. Het lijkt erop dat kunstzinnige bezigheden meer geluk brengen dan andere bezigheden. Net als dieren hebben wij mensen een aangeboren behoefte om “bezig te zijn”. Daarmee oefenen we dus de vaardigheden, liefst alles wat in ons vermogen ligt. Jonge vogels slaan al met hun vlerken als er nog geen veren aan zitten. En de kat blijft muizen vangen, ook al staat er thuis een volle voerbak.

Als mensen  “bezig” blijven, ook als het niet noodzakelijk is, heet dat ‘vermogensmotivatie’. Vaak gewoon voor het prettige gevoel dat daarbij optreedt.  Hier zijn verschillende woorden voor, bijvoorbeeld het moderne woord: ‘flow’ .

Anders dan dieren hebben mensen bovendien de behoefte om te weten wie ze zijn en zo uitdrukking te geven aan hun zelfbeeld. Dat kan door kunstbeoefening. In een kunstwerk kun je iets van jezelf kwijt.

Jan Wolkers zegt dat het creëren van dingen een  voorwaarde is voor hem om zich gelukkig te voelen.

ARTJAN ZANDBERGEN

Artjan (glaskunstenaar) was ooit depressief, maar mede door bezig te zijn om uit glas dat hij op het strand vond kunst te scheppen, kwam hij uit die depressie: ‘Het ging ontzettend snel beter met me. Inmiddels ga ik helemaal op in mijn sculpturen. Flow noemen ze dat toch? Het is een gelukzalig gevoel.’

SPELEN ALS EEN KIND

De tekeningen en schilderijen van Maud bevallen mij goed.  Maud Quadvlieg, kunstschilder,   schreef eens dat het opwindend is om iets te scheppen. De vreugde om iets met je eigen handen te maken kan het toppunt van genoegen zijn.’

Ik zelf denk dat de mens geschapen is naar het evenbeeld van  God: onze Creator, en dat het heerlijk is om datgene te doen, waar je voor bedoeld bent, inclusief onze overlevingskansen.

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, verklaarde in Psychologie Magazine dat het jezelf kunnen vergeten een mooie basis is voor  alle sympathieke uitingen van mensen.

Een kunstenaar die helemaal opgaat in zijn creatie, is zichzelf vergeten. Dat heeft hij niet altijd zo in de gaten, het gebeurt gewoon. Het is als: “worden als een kind” om daardoor te kunnen spelen als kinderen. Hetzelfde dus eigenlijk als in een ‘flow’ zitten.

ZELF SCHILDEREN 

Bekijk onderstaande youtube eens en geniet er van hoe iemand een mooi, decoratief schilderij maakt. Laat je hierdoor inspireren.

 .

bron: artikel uit ‘Leef’ 2007, kunstweek.

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: