Over of jij een goed doel voor kinderen weet en kunst…

Goed doel voor de kinderen in India…UPDATE (14 oktober 2013) Momenteel heb ik voor mijn eerstvolgende expositie, 3 november in Roermond (Artroom)  gekozen om met mijn ‘tientjes voor mijn vriendjes’ van elk verkocht schilderij enkele tientjes hier aan te besteden: stichting Japhti.

Meisje met de zwavelstokjes. Bron internet
Meisje met de zwavelstokjes. Bron internet

HET MEISJE MET DE ZWAVELSTOKJES….

Het is weer eens een saaie zondagmiddag. De ijsregen kletst tegen de ruit, en de zin die ik heb om te gaan wandelen zakt met de minuut. Ik begin wat op internet te lezen.

Ik lees een van de mooie sprookjes van Hans Christian Anderson  (biografie H.C. Anderson).

Belijk eens het prachtige youtubefilmpje:’  het meisje met de zwavelstokjes‘.

Ik denk dat ze tien jaar is geweest, toen zij door de winterse kou doodvroor. Voor haar geen zomer meer op aarde. Wel in de hemel waar ze samen met haar oma de eeuwige zomer mag beleven.

Toen ik nog klein was en dit verhaal voor het eerst las, dacht ik: ‘Oh, laat toch iemand de deur open doen en haar zien… laat iemand haar toch lekker mee naar binnen nemen. Ik zou dat gelijk doen!

Had ik daar maar gewoond, ik zou haar hebben opgemerkt en ik zou haar gered hebben! Net als jij.. .toch?

Maar wat doe ik met televisiebeelden van arme kinderen en daarbij een gironummer? Ik vind niet dat eerder een taak voor veel rijkere mensen op de wereld. En.. waar is het einde? Nee, dat is heel anders dan zo’n lief meisje bij jou voor de deur.

Summertimes are coming. 100 x 120 cm door Rita Koolstra
Summertimes are coming. 100 x 120 cm door Rita Koolstra

MIJN NIEUWSTE SCHILDERIJ

Met gepaste trots presenteer ik mijn nieuwe schilderij: “Summertimes are coming”.  Wat is het toch altijd weer fijn om een schilderij af te hebben en er van te kunnen genieten.

Je ziet dat op het schilderij de parasols op het terras nog gesloten zijn. Het is nog winter, koud, somber, maar… je weet: de zomer zal komen.

Het is gemaakt met frisse zomerkleuren, vrolijke pastelkleuren en je ziet dat het raamwerk op de voorgrond met een paar zwarte lijnen getekend is, om zo kracht en diepte aan het schilderij te verlenen.

Het is een mooi, groot schilderij… 100 cm x 120 cm. gemaakt met acrylverf, medium(retarder om de verf langer vloeibaar te houden) en oostindische inkt.

Het voornaamste symbool dat je in dit schilderij ziet, zijn de grote parasols. Op de foto die ik aan het begin van de winter op een koude dag maakte,  stonden deze parasols. Intussen zijn er zelfs hoezen overheen aangebracht en wachten ze op de eerste lentezon en op de zomer wanneer ze er weer afgehaald zullen worden.

Wat zal het dan heerlijk warm zijn….

Och, wat jammer dat dat meisje met de zwavelstokjes dat niet meer mocht beleven. (Hello, Rita, it is a story….)

Waarom blijf ik er dan steeds aan denken? Misschien omdat het geen sprookje is, maar nog steeds keiharde realiteit? Misschien omdat er nog steeds talloze meisjes en jongetjes zijn die het net zo moeilijk hebben als dat meisje in het sprookje?

Ik zag pas een interview met heel leuke kinderen die in Syrië wonen.. het ging mij door merg en been. De uitroep van het ongeveer elf jarig jongetje: “Waarom doet de wereld hier niks aan?” Ja waarom niet? Waarom doe ik er niks aan, waarom doe jij er niks aan?

Een idee begint in mij te rijpen: als ik nou eens van alle schilderijen die ik verkoop een klein gedeelte zal afstaan voor een goed doel!

Als ik eens begin met iets positiefs voor arme kinderen? Ik vind het geen slecht idee op deze saaie, winterse middag. Ik zou zelfs eens samen met kinderen bij ons in de kerk mooie schilderijen kunnen maken en al het geld dat dat op zou leveren voor dat goede doel kunnen besteden.

Rest mij nog te bedenken welk doel ik de komende tijd wil gaan  steunen.

Wie suggesties heeft, mag het hieronder zetten of het mij mailen. Alle ideeën zijn welkom.

VERLEID MIJ EN PROMOOT JE EIGEN GOEDE DOEL voor kinderen.

Related articles

Onder andere een  christelijk artikel van internet over goede keuzes:

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

7 gedachten over “Over of jij een goed doel voor kinderen weet en kunst…

 1. Love it!!!

  Goede Doel
  Heidi Baker – Helping build more water wells. Mummys’ won’t have to walk all day
  through the heat, baby on back & jar on the head just to fetch water, then.

 2. Rita,
  Na je verhaal te hebben gelezen, kan ik alleen aan Warchild denken. Hopend dat het 11jarige jongetje en alle kindjes in Syrié deze ellende zullen overleven. En de wereld heel snel zal helpen deze waanzin te beëindigen, zullen de kinderen Warchild heel erg nodig hebben.

  Lieve groetjes,
  Janny

 3. Ha Birgitte, dank je wel..wat bijzonder dat je daar weer een maand geweest bent…je mag trots op je dochter zijn. .ik heb advies gekregen om bij elke gift die ik ga doen een bedragje, zeg een tientje …dus het wordt een ‘ tientjes oor je vriendjes – fonds ‘ te doneren voor wat dan actueel is. Ook vind ik dat de koper voorrang heeft een doel te bepalen.

  Dit schilderij komt in juni vrij in de verkoop…komt eerst nog op de eindejaarstentoonstelling van de kunstacademie. dus wie weet dat ik je er nog een x blij mee kan maken. Dan gaat er zeker een bedragje naar Maartjes werk!

  Heel veel groeten van Rita.

 4. Lieve Rita ,

  Wat een prachtig schilderij , ik kan er echt met heel veel genoegen naar kijken en het maakt je blij . Waarom weet ik eigenlijk niet . .Ja en ik weet wat Yvette voor mooi werk gedaan heeft daar en ook wat Marieke gaat doen is bijzonder . Ik denk dat elk doel goed is , want je deelt al uit ,en dat is een mooi gegeven ,
  Ik zou je natuurlijk in kontakt kunnen ,willen brengen met de stichting Japthi ,van Maartje , maar ik denk dat je dit project al kent .Ik ben er net weer een maand geweest en wat is het bijzonder om je dochter die daar al ruim 5 jaar zit , te zien werken in het eigen gebouwde weeshuis ,met 17 zwaar gehandicapte kinderen . Rita ,ik weet zeker ,jij zou smelten van ontroering als je het zou zien.Wat ben ik er graag om daar een maandje r te helpen .
  Kijk op haar site : maartjevdbrand.waarbenjij.nu .of http://www.manasajyothi.jimdo.com

  Lieve groet van Birgitte .

 5. Ha Marieke, dank je wel voor je antwoord.
  Wat ontzettend leuk dat Lianne dat gaat doen.

  Ligt echt in hetzelfde idee wat mijn dochter Yvette in Oeganda heeft gedaan. Ik ga eens serven naar die organisatie. Dank je wel voor je idee. Alle ideeën zijn welkom. groeten van Rita.

 6. Hoi Rita, positief plan! Mijn dochter Lianne gaat komende zomervakantie 3 weken ontwikkelingswerk doen in Zambia. Ze helpt, samen met een groep jongeren, daadwerkelijk mee om een klaslokaal te bouwen voor…. kinderen. Ze doet dit met de organisatie World Servants, waarmee ze ook acties onderneemt om hiervoor geld bijeen te krijgen. Van haar eigen geld betaald ze € 200,- de rest moet met acties bijeengebracht worden. Ze organiseren bijv. een diner, verkopen wijnen, organiseerden een kerstconcert, gaat gesponsord roeien etc. Alle acties zijn welkom! In tegenstelling tot bovenstaande is het er echter niet koud…. Met vriendelijke groet, Marieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: