Leuke tips met nieuwe kleur 2013: blauw

BLAUW DE MOOISTE KLEUR?

Heb je ooit wel eens stilgestaan bij het feit dat elke leeftijdsgroep zijn eigen favoriete kleur heeft?

En jijzelf, in welke leeftijdscategorie zit je en klopt dat met bovenstaande grafiek?

Sowieso vind ik het een heel opmerkelijk grafiek en ik zal zeker eens wat bekenden en vrienden vragen wat hun lievelingskleur is en kijken of deze grafiek waarheidsgetrouw is.

Het zou betekenen dat als je aan oudere mensen boven de 70 naar hun lievelingskleur vraagt, ze of blauw of wit zouden moeten kiezen: gemakkelijk te controleren.

BLAUW  IN ZIEKENHUIZEN

Er is eens een onderzoek in een ziekenhuis geweest bij twintig patiënten die eerst in kamers met witte muren lagen, maar toen verhuisd werden naar kamers met blauwe muren. Heel opmerkelijk was het dat deze mensen dat blauw maar niets vonden. Het werd te koud en te steriel gevonden.

Niet gek, als je bedenkt dat blauw een koele kleur is.

BLAUW DE TRENDKLEUR IN 2013

Omdat blauw in het algemeen bijna de meest favoriete kleur is,, is het ook niet zo heel raar dat dit DE KLEUR van 2013 gaat worden. Hier vind je een prachtig artikel over blauw als nieuwe mode-kleur en kleur voor je inrichting.

Als ik de nieuwe trend bestudeer, valt me op dat deze kleur gelukkig in combinatie met andere kleuren, o.a. met groen een opleving zal krijgen. Hierdoor zal het een veel warmere uitstraling hebben dan puur blauw op de muren in een ziekenhuis-zaal.

Kijk hieronder eens hoe blauw en groen gemengd een warme uitstraling kunnen geven.

Blauwe en groene kleuren in huis

Kleurthema Acapulco Rain (lente/zomer 2010)

Een spannend kleurenpalet met overwegend blauwe en groene tinten.

Dit zijn de kleuren van de subtropen, vlak na een verkoelende bui. De regen geeft hier en daar wat glans. Het water weerspiegelt het blauw van de lucht en het groen van de bomen. Het doorgaans koele blauw is warm door een tintje beige en groen waarmee het vermengd is. Groen is spannend door de blauwe gloed.

BLAUW IN DE SCHILDERKUNST

Hieronder een mooi werk van Picasso uit zijn ‘blauwe periode’. Het was een droevige periode voor hem, en zoals je ziet spat de vrolijkheid niet van het doek.

Wel zie je hier ook een gebruik van pruisisch blauw, een warm blauw met een groene ondertoon. picasso blauwe periode

Ook dit schilderij zou speciaal voor 2013 gemaakt kunnen zijn, ware het niet dat dit al twee jaar oud is.

TIPS MET BLAUW VOOR JE HUIS

Misschien vind je het leuk om over de kleur blauw te denken, wat heb je met blauw en zou je het in je huis op een of andere manier willen toepassen?

Begin gewoon eens met een leuke poster van een schilderij van Picasso uit zijn blauwe periode of een leuke poster van mijn nieuwe schilderij op te hangen om te kijken wat blauw doet in je huis.

Ga eens naar een kringloop, second-hand boutique of Emaus en verzamel goedkope blauwe voorwerpen en evt. plaids, of kussens.

Bij de Wibra of Blokker kan je soms mooie nepbloemen in blauwe kleur, bv. diepblauwe viooltjes kopen die jouw kamer net dat blauwe moderne accentje kan geven.

 

MIJN NIEUWE SCHILDERIJ

Mijn nieuwste schilderij is inderdaad in de tinten blauw en groen gemaakt: een typisch, maar vrolijk geheel met een maat van 100 x 120 cm. Je bent een van de eerste die deze op internet ziet.

Er zitten kleine stukken document in oud-russich o.i.d. in verwerkt. De feedback er op was dat het met mooie, frisse tinten is geschilderd, echt leuk.

Hieronder mijn nieuwste schilderij. De titel van het schilderij:  ‘er is een tijd van huilen en een tijd van lachen’, is door middel van heel oud schrift uit een van de Balkanlanden op stukjes document verwerkt in het schilderij.

Lachen en huilen, 120 x 100, door Rita Koolstra
Lachen en huilen, 120 x 100, door Rita Koolstra

Als je interesse in het schilderij hebt, kun je mij altijd mailen op ritamaria@live.nl

Verder wens ik je een heel fijne jaarwisseling, houd het netjes en geef je dromen voor 2013 niet op!

So do I.

Rita

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

4 gedachten over “Leuke tips met nieuwe kleur 2013: blauw

 1. Dank je….. Ja, heel interessant jouw kleurenvoorkeur…..misschien ben je ook een soort ‘ zomertype’ in kleuren? Wanneer zachte, blauw- achtige kleuren je goed staan, houd je daar ook vaak van….maar met zwart ben je misschien net als ik, iemand tussen zomer- en wintertype??

 2. Mijn hele leven lang denk ik blauw tot paars en daarnaast zwart. Zelfs in de tekeningen van de kleuterkweek al. Ik weet niet of het leeftijdgebonden is, maar misschien om dat je die Jacobsladder al zover bent gegaan?(als in je schilderij: How time flies.
  Die associatie had ik!

 3. Ha Kris, dank je wel voor de leuke reactie.. We moeten idd maar eens de proef op de som nemen bij ouderen, daar het een wetenschappelijke grafiek is.

  Ook jij alvast een heel fijne jaarwisseling en veel succes met je interessante blog.

 4. Hallo Rita,
  Wat een grappige gedachte dat de kleurbeleving leeftijd gerelateerd zou zijn en dat mensen eindigen met een voorkeur voor wit of blauw. Ik kan het me bijna niet voorstellen.
  Leuk stukje evenwel en wat heb je een mooi schilderij gemaakt.
  Ik wens je ook alvast een goed uiteinde en een kleurrijk, gezond en liefdevol 2013.
  Hartelijke groet, Kris.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: