TEKENEN OP JE IPAD…5 STAPPEN

iPad-kunst, roze pop abstract door Rita Koolstra
iPad-kunst, roze pop abstract door Rita Koolstra.

voor als je op je iPad wil tekenen, de vijf eerste stappen:

1. Pak je iPad (helaas heb ik gemerkt dat de leuke teken/schilderprogramma’s alleen op een iPad als app te downloaden zijn. Andere tablets hebben ook tekenprogramma’s, maar die zijn lang niet zo volledig en leuk).

palet brushes

2. Download het programma ‘brushes’, (gratis 🙂 ) dit is een gemakkelijk programma om mee te beginnen. ‘art-rages’ is nog leuker, maar kost wat meer oefening en om mee te beginnen roept dat alleen maar frustratie op. Wanneer je belangstelling in dit programma hebt, klik dan op de ‘volg-mij-knop’ ..en houd je inbox in de gaten. ik zal hier zeker nog eens een artikel aan wijden.

Galerie Brushes
Galerie Brushes

3. Ga naar galery en klik op ‘create’ voor een nieuwe pagina om te tekenen of te schilderen en ga gewoon eens alle soorten en maten lijnen en penseelstreken uitproberen. Links onder staan in volgorde van links naar rechts als je daar op klikt: wiel met kleurenpalet, een symbool van een penseel waar je op kan klikken nadat je een mooie kleur hebt gekozen, daarnaast een wit gom waar je dus dingen mee uit kan gommen.

Kies maar een kleur uit het palet.
Kies maar een kleur uit het palet.

4. Kijk naar het symbool van een ander penseel waarmee je, als je daar op klikt, het soort penseel kan uitkiezen en rechts heb je nog een paar symbolen, die voor zichzelf spreken: een geheel gekleurde achtergrond maken, etc.

foto (4)

5. Ben je klaar, heb je iets moois gemaakt, kan je de knop: ‘in galery’ aanklikken en hij wordt voor zolang je wilt, bewaard.

E-mailen of bij je foto’s op je iPad bewaren:  kan door de mogelijkheden rechts-boven aan te klikken, zie je vanzelf.

Brushes-galery met ontwerpjes en droedels.
Brushes-galery met ontwerpjes en droedels.
De meeste dingen ontdek je trouwens wel zelf... de dingen die je niet zo snel zelf ziet, zal ik regelmatig
berichten.
Een andere keer wil ik hier weer een stukje schrijven over de mogelijkheden om met iPadkunst te werken.
Wil je dit niet missen, abonneer je dan gratis op mijn berichten.

Ook als je vragen over het programma ‘brushes’ hebt, kan je die hieronder zetten, zodat ik ze kan beantwoorden…… als je naar beneden scrollt, kan je nog lezen hoe ik op de kunstacademie een student iPad schilderen uitlegde 🙂

VEEL PLEZIER met iPad tekenen, het is
ideaal voor mensen die last van hun schouder hebben…. die geen eigen atelier hebben… die tijdens een saai televisieprogramma willen tekenen… die niet altijd zin hebben in de knoeiboel van verf etc.

het is zo leuk om te doen..
op de bank….
in de trein..
in de wachtkamer van de dokter….
als je niet kan slapen…
op vakantie….

Wil je eens beginnen met tekenen op je iPad.. lees eens het volgende verhaal…..

ZIEKE STUDENT

Het is zaterdag (1 juni jl) en op de laatste schilderles die ik na zeven jaar heb, heb ik alleen een iPad naar school meegenomen.  Eens geen papier, verf etc.

Het is een gezellige dag met lekkere hapjes, beschuit met muisjes (ik heb vorige week een kleindochter gekregen) en een lekker wijntje.

Anja, een medestudent van mij, is ziek, maar wel aanwezig.  Ze is grieperig, maar zij zal niet snel van school wegblijven.

Ze heeft nog een heel plan voor vandaag. Haar man heeft gevraagd of zij vandaag niet kan beginnen aan een groot portret van hun  dochter. Er ligt een groot, wit doek op tafel, maar als je zo snipverkouden bent, heb je daar natuurlijk niet zo’n zin in.

‘Weet je wat’, zeg ik, ‘waarom teken je je dochter niet eens bij mij op de iPad?’ Je hebt geen verf nodig en omdat het fysiek gemakkelijker is, ideaal als je niet zo fit bent.

Anja wil wel eens op mijn iPad tekenen. Ze heeft zoiets nog nooit gedaan en is heel benieuwd hoe dat gaat.

We spelen vals.

Als ikzelf wel eens een portretje of iets op een iPad teken, zet ik het portretje in de linker bovenhoek en teken of schilder dat dan na.

Maar…. hier komt een geheim.

HET GEHEIM VOOR EEN SNEL PORTRET….

Je kan ook een portret of model net zo groot als het iPad-oppervlak op het tekengedeelte downloaden en vastzetten en dat dan bij wijze van spreken gewoon inkleuren… een beetje mooi natuurlijk en wat lijntjes er bij voor de creativiteit.

We nemen het vanmiddag na al die wijn niet te serieus en het gaat Anja er maar om dat ze korte uitleg krijgt hoe een en ander moet en dat ze toch met iets leuks thuiskomt.

We gebruiken voor deze tekening het programma ‘brushes’.

Dan up-loaden wij de foto van Anja’s prachtige dochter.

En dan doe ik haar voor hoe je met een eenvoudige klik van het rubberen iPad potlood (ik heb ook een speciale penseel er voor, maar adviseer voor de eerste keer het rubberen potlood te gebruiken) op de kleuren van de foto, precies die kleuren kan krijgen.

brushes voorbeeld appel

Ook leer ik haar hoe de penseelstreek dikker of dunner kan… luchtig, zodat je beter kan mengen en met het kleurenwiel die kleuren ook nog lichter of donkerder kan krijgen.

Het gaat Anja voor de eerste keer prima af en als finishing touch tekent zij er nog wat lijntjes in.

Tot slot e-mail ik de tekening naar haar thuis, waar ze hem uit kan printen en aan haar man kan geven.

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

5 gedachten over “TEKENEN OP JE IPAD…5 STAPPEN

  1. Hallo Rita, ik volg je Ipad-kunst met belangstelling. Maar kom er zelf nog niet toe. Misschien komt het nog. Het biedt grote mogelijkheden, dat is zeker. Groet, Gerard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: