NIETS NIEUWS ONDER DE ZON

Etalagepoppen, inspiratie voor een thema. Foto; Rita Koolstra
Kopen en verkopen. Foto: Rita Koolstra

En … het thema is en was:  reflecties. Reflecties die voor mij aan vluchtigheid denken.. reflecties in etalageruiten, waardoor dingen in de etalage.. kopen, verkopen of koper en verkoper vaak te zien zijn.

Het sluit aan bij de bijbelteksten die ik de laatste tijd aan het overdenken ben. Bijbelteksten in het boekje ‘Prediker’ dat te vinden is in de bijbel. Ik heb al bepaalde teksten uit dat boekje geciteerd, nu las ik ook andere regels uit dat boekje, die mij veel inspiratie geven.
De mens is aan het kopen en verkopen, de mens heeft haast, de mens wil uitrusten. Hij wil zich mooi maken, maar mensenkinderen, wat gaat de tijd snel. IJdelheid der IJdelheden. Niks nieuws onder de zon. Haha, zelfs niet bij het bedenken van dit onderwerp en de uitvoering daarvan, waarvan ik op dit moment nog niet weet hoe ik die zal doen.
Wat is geweest, zal er weer wezen
en wat is gedaan,
dat zal weer worden gedaan:
er is niets nieuws onder de zon.
Is er iets te verwoorden waarvan men zegt
‘zie, dit is iets nieuws!’,-
reeds was het er in de eeuwen
die er waren vóór onze verschijning!
Er wordt niet meer gedacht
aan die van eerder,-
en ook aan de lateren die zullen zijn,
over hen zal er geen gedachte meer zijn
bij wie nog later zullen zijn!
Een ding weet ik weer zeker: wanneer ik met de uitwerking bezig ben en denk dat ik vernieuwend bezig ben.. haha… vergeet dat maar.. het is zeker al een keer gedaan.
Ik herinner mij zelfs nog een voorval uit de periode van de vierde klas van de Kunstacademie. Wat een leuk idee had ik. Er staat een grote container met oud papier in allerlei kleuren, maten en structuur. Ik duik in de container om wat prachtige resten papier er uit te scharrelen met het doel er mooi op te gaan schilderen.
Maar ik heb het deksel nog maar nauwelijks geopend of de docent roept me al lachend toe: “haha, ik weet wat je wil gaan doen, maar je bent niet de eerste! In een andere klas doet iemand hetzelfde!” Ik ben beduusd, maar kan er gelukkig ook om lachen.
In ieder geval weet ik aan welk thema ik de komende tijd ga werken. De uitwerking.. die blijft nog even spannend.

 

Advertentie

Gepubliceerd door Rita Koolstra

Rita Koolstra, beeldend kunstenaar, (Kunstacademie 2011, inclusief juryprijs). Schildert sfeervolle landschappen en experimentele portretten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: